Torte, pite, kolači, popis Slatka i slasna čuda iz Slastistika riznice!
0
Recept za savršene krafne

Prozračne i prhke iznutra, a mekane izvana, krafne su jedno od najlakših, ali i najtežih stvari za napraviti. Posebno kad vam je prvi put. Krafne se tradicionalno jedu za fašnik, no postale su toliko omiljene da su poslastica koja se jede tijekom cijele godine. Iako postoji na tisuće različitih krafni, klasične okrugle s pekmezom unutra nekako su većini najdraže.

Slastistika
Slastistika
  • Slatko
  • 90 minuta
  • Srednje
  • Kuhanje
  • Poklade
OBJAVLJENO: 10.02.2017.
Kako je ispalo autoru?
Recept za savršene krafne
Sastojci
Krafne
500 g brašna
1 kom jaje
1 kom žumanjak
4 g suhog kvasca
2 žlica/e šećera
3 dl mlijeka
2 žlica/e Zvijezda suncokretovog ulja
1 žlica/e Zvijezda stolnog
prstohvat soli
Nadjev
pekmez po želji
Priprema
1.
Smjesu za krafne pripremite uz žličicu instant suhog kvasca. Možda vam se to čini puno, no tako će vam se tijesto lijepo dignuti, a i daje krafnama karakterističan okus koji volimo.
2.
Poželjno je da smjesu ostavite preko noći da se razvije u frižideru. Hladnoća usporava proces razvoja kvasca pa se dulje razvija snažniji okus, što se ne može postići s toplinom. Osim toga, hladnim tijestom lakše je baratati. No ako vam se žuri, dignite tijesto na toplom.
3.
I margarin igra važnu ulogu u receptu. Margarin i ulje omekšavaju strukturu glutena pa tijesto postaje mekano i sjajno, uz dodatni okus. Dodajte jednu žlicu u smjesu.
4.
Dignuto tijesto izrežite okruglim kalupima.
5.
Ostavite potom tijesto da odstoji još sat vremena na sobnoj temperaturi (22°C- 25°C). Tijesto je gotovo kada utisnete prst u njega i tijesto se odmah ne vrati.
6.
Optimalna temperatura ulja je oko 188-191°C. Ako je manja, krafne će vam biti premasne. Ako je previsoka, krafne će vam biti tamne, a centar vjerojatno sirov. Više o prženju krafni saznajte OVDJE
7.
Važno je da je u loncu puno ulja (ne štedite na ulju!) i da ga ne pretrpate s krafnama, jer svaka krafna treba puno prostora i ulja. Pržite 3-4 krafne istodobno, ovisno o veličini lonca.
8.
Krafne pržite oko 2 minute sa svake strane, potom ih izvadite i stavite na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja.
9.
Odabrani pekmez utisnite u sredinu krafne pomoću injekcije za kolače ili jednostavno vrškom noža razrežite sredinu krafne i pomoću vrećice u koju ste prethodno stavili pekmez, utisnite željenu količinu pekmeza.
10.
Zadnji korak je šećer u prahu kojim ćete prekriti krafne. Uslast!
U ovom receptu koristili smo...
Komentiraj... 0
U sve se miješa • ljubav • !
Zvijezda stolniMargarin za kremeMiješani namaz s maslacemZvijezda klasikMargarin s aromom vanilije
Budi i ti dio slatke zajednice!