Torte, pite, kolači, popis Slatka i slasna čuda iz Slastistika riznice!
0
Jagolada – rolada sa čokoladom i jagodama

Ako se volite igrati uzorcima na kolačima, a kombinaciji jagoda i čokolade ne možete odoljeti, ovo je desert za vas! :)

malamaja
  • Čokoladni kolači
  • 90 minuta
  • Srednje
  • Pečenje
  • Party
OBJAVLJENO: 20.04.2015.
Kako je ispalo autoru?
Jagolada – rolada sa čokoladom i jagodama
Sastojci
Sastojci za filu
200 g nasjeckane čokolade za kuhanje
150 ml vrhnja za kuhanje
200 g jagoda
200 g šećera u prahu
prehrambena boja
Sastojci za biskvit
4 kom jaja
prstohvat soli
250 g šećera
60 g rastopljenog margarina
80 g oštrog brašna
40 g kakaa u prahu
Sastojci za uzorak
1 kom bjelanjak
30 g šećera
40 g oštrog brašna
20 g omekšalog margarina
1 žličica/e boje za hranu
Priprema
1.
Za filu zagrijte vrhnje za kuhanje do vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite par sekundi i promiješajte da se čokolada otopi. Stavite na stranu da se ganache stisne. Nasjeckajte na komadiće jagode i stavite na stranu.
2.
Za izradu uzorka pomiješajte dobro vilicom bjelanjak, brašno i šećer. Dodajte omekšali margarin i opet dobro promiješajte. Podijelite smjesu u tri zdjelice - najveću količinu za crvenu smjesu, srednju za zelenu, a najmanju količinu smjese ostavite bijelu.
3.
Protvan vel. 30x45cm obložite papirom za pečenje i pomoću dresir vrećice i najužeg nastavka crtajte uzorak - točke bijelom bojom i lišće zelenom. Uzorak neka dođe do pola protvana. Stavite ga u zamrzivač na desetak minuta kako bi se smjesa stisnula.
4.
Na ohlađeni uzorak crvenom smjesom docrtajte jagode i vratite ih u zamrzivač. Umjesto jagoda izaberite uzorak i boje po želji.
5.
Za biskvit miksajte 4 bjelanjka sa solju. Kada se zapjene, dodajte pola količine šećera, tj. 125g i miksajte dok snijeg ne postane sjajan, a vrhovi čvrsti. U posebnoj zdjeli umiksajte 4 žumanjka s ostatkom šećera dok ne postanu blijedožuti.
6.
Smjesi sa žumanjcima dodajte pola snijega i umiješajte lagano špatulom pa dodajte ostatak snijega opet miješajući. Zatim dodajte polovicu rastopljenog maslaca i promiješajte. Nakon toga dodajte ostatak maslaca i brašno s kakaom i dobro promiješajte.
7.
Izvadite protvan iz zamrzivača i preko uzorka jagoda prelijte smjesu. Lopaticom zagladite i poravnajte smjesu. Prođite prstima uz rub protvana da maknete višak smjese. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 7 minuta.
8.
Pripremite komad papira za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu. Kada je biskvit pečen, okrenite ga na papir za pečenje. Odmah skinite papir s biskvita i vidjet ćete svoj uzorak. Preokrenite ga opet na papir, uzorkom prema dolje i skratite rubove.
9.
Premažite biskvit ganacheom i na polovicu, suprotno od uzorka, posložite nasjeckane jagode. Pažljivo zarolajte biskvit pomoću papira. Ako vam popuca, zamotajte ga u foliju, dobro stisnite i stavite u hladnjak na 1-2h da se stisne.
U ovom receptu koristili smo...
Savjet autora
Kolač je najukusniji drugi dan kada biskvit malo omekša zbog čokoladnog ganachea i sočnih jagoda.
Komentiraj... 0
U sve se miješa • ljubav • !
Zvijezda stolniMargarin za kremeMiješani namaz s maslacemZvijezda klasikMargarin s aromom vanilijeMargarin za prhke kolače
Budi i ti dio slatke zajednice!