• Flickr
  • Facebook
  • YouTube
  • RSS
Postani
postani slastističar
  • Ispiši recept
  • Pošalji recept

Jagolada - rolada sa čokoladom i jagodama

Ako se volite igrati uzorcima na kolačima, a kombinaciji jagoda i čokolade ne možete odoljeti, ovo je desert za vas! :)
Srce
  • Porcije 15 šnita
  • Vrijeme 90 min Priprema: 83 min
    Pečenje: 7 min
  • Složenost Srednje
  (1)

SASTOJCI

Sastojci za filu

200 gnasjeckane čokolade za kuhanje
150 mlvrhnja za kuhanje
200 gjagoda

Sastojci za biskvit

4 komjaja
prstohvat soli
250 gšećera
60 grastopljenog margarina
80 goštrog brašna
40 gkakaa u prahu

Sastojci za uzorak

1 kombjelanjak
30 gšećera
40 goštrog brašna
20 gomekšalog margarina
1 žličica/eboje za hranu

Priprema

Za filu zagrijte vrhnje za kuhanje do vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite par sekundi i promiješajte da se čokolada otopi. Stavite na stranu da se ganache stisne. Nasjeckajte na komadiće jagode i stavite na stranu.
Za izradu uzorka pomiješajte dobro vilicom bjelanjak, brašno i šećer. Dodajte omekšali margarin i opet dobro promiješajte. Podijelite smjesu u tri zdjelice - najveću količinu za crvenu smjesu, srednju za zelenu, a najmanju količinu smjese ostavite bijelu.
Protvan vel. 30x45cm obložite papirom za pečenje i pomoću dresir vrećice i najužeg nastavka crtajte uzorak - točke bijelom bojom i lišće zelenom. Uzorak neka dođe do pola protvana. Stavite ga u zamrzivač na desetak minuta kako bi se smjesa stisnula.
Na ohlađeni uzorak crvenom smjesom docrtajte jagode i vratite ih u zamrzivač. Umjesto jagoda izaberite uzorak i boje po želji.
Za biskvit miksajte 4 bjelanjka sa solju. Kada se zapjene, dodajte pola količine šećera, tj. 125g i miksajte dok snijeg ne postane sjajan, a vrhovi čvrsti. U posebnoj zdjeli umiksajte 4 žumanjka s ostatkom šećera dok ne postanu blijedožuti.
Smjesi sa žumanjcima dodajte pola snijega i umiješajte lagano špatulom pa dodajte ostatak snijega opet miješajući. Zatim dodajte polovicu rastopljenog maslaca i promiješajte. Nakon toga dodajte ostatak maslaca i brašno s kakaom i dobro promiješajte.
Izvadite protvan iz zamrzivača i preko uzorka jagoda prelijte smjesu. Lopaticom zagladite i poravnajte smjesu. Prođite prstima uz rub protvana da maknete višak smjese. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 7 minuta.
Pripremite komad papira za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu. Kada je biskvit pečen, okrenite ga na papir za pečenje. Odmah skinite papir s biskvita i vidjet ćete svoj uzorak. Preokrenite ga opet na papir, uzorkom prema dolje i skratite rubove.
Premažite biskvit ganacheom i na polovicu, suprotno od uzorka, posložite nasjeckane jagode. Pažljivo zarolajte biskvit pomoću papira. Ako vam popuca, zamotajte ga u foliju, dobro stisnite i stavite u hladnjak na 1-2h da se stisne.


Savjet

Kolač je najukusniji drugi dan kada biskvit malo omekša zbog čokoladnog ganachea i sočnih jagoda.

Ostali recepti sa:


Zvijezda stolni margarin
Zvijezda margarin za kreme
Zvijezda s maslacem
Zvijezda margarin klasik
Zvijezda margarin s aromom vanilije